ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΧΟΡΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ & ΚΑΡΠΩΝ

Χρονική κατανομή καρποφοριών

Τα τέλη του Μάρτη και ο Απρίλης είναι για το ‘γλυκό βουνό’, το Πήλιο, η εποχή των βλασταριών και των αρωματικών χόρτων. Μετά τα κρύα του Χειμώνα, ο Ανοιξιάτικος ήλιος βοηθά τη γη να ξυπνήσει και αξιοποιώντας τα πολλά νερά που έχει αποθηκεύσει να μας χαρίσει μια σειρά από βρώσιμα βλαστάρια και χόρτα.
Πρώτα βγαίνουν τα βλαστάρια της φτέρης, κοντόχοντρα με την άκρη τους σαν ιωνικό κιονόκρανο, μια κλασσική πηλιορείτικη νοστιμιά. Ακολουθούν τα ‘βεργιά’ (οβριές για την υπόλοιπη Ελλάδα) αυτά τα περιζήτητα βλαστάρια με τις τόσες μαγειρικές χρήσεις. Στη συνέχεια τα άγρια σπαράγγια, τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα στην ακροθαλασσιά. Ταυτόχρονα έχουμε τα άγρια χόρτα, τσουκνίδες, ζωχούς, πικροράδικα, μοσχοράπανα, ξινολάπατα, καυκαλίθρες, αγριομάραθα και τόσα άλλα!

Το Μάιο & τον Ιούνιο μεστώνει η πράσινη ρίγανη, βγαίνουν τα άνθη του υπερικού (βαλσαμόχορτο), του κράταιγου & του σαμπούκου από βότανα. Τα πρώιμα κεράσια, τα βύσσινα, τα τζάνερα στα περιβόλια. Οι αγριοφράουλες στο δάσος.