ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην ΑΜAΝΙΤΑ προσφέρουμε βιωματικές δραστηριότητες, που παρουσιάζουν την τοπική γαστρονομία και την άμεση σύνδεσή της με την τροφοσυλλογή και την καλλιέργεια, βοτάνων, χόρτων και λαχανικών σε μικρούς κήπους. Τα προγράμματά μας είναι:

Μαθήματα Μαγειρικής - Cooking classes

Μαθήματα μαγειρικής της σπιτικής Πηλιορείτικης ‘κουζίνας της φτώχειας’

  • Ημέρες: Κάθε Τρίτη και Παρασκευή από Μάιο έως Σεπτέμβριο.
  • Ώρα: 5:00 – 8:30 μ.μ.
  • Διάρκεια : 3,5 ώρες
  • Άτομα: 4 έως 10

Περιγραφή: Μια ‘farm to table’ εμπειρία, που ξεκινά με επίσκεψη στο βοτανόκηπο και το βιολογικό περιβόλι του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ για συλλογή των πρώτων υλών. Μεταφερόμαστε στην κουζίνα, όπου παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της γαστρονομίας του Πηλίου, που βασίζεται κυρίως στα άγρια και καλλιεργούμενα βότανα, χόρτα και λαχανικά. Μαγειρεύουμε τοπικές συνταγές, όπως ακόμη μαγειρεύονται στα σπίτια και παρουσιάζονται στο βιβλίο μας ‘οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου – ιστορίες και μαγειρέματα στο Πήλιο’, πίνοντας τσίπουρο. Τρώμε όλοι μαζί με συνοδεία τοπικού τυριού και βιολογικού τοπικού κρασιού.

Το δείπνο περιλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτα, τοπικό τυρί, ζυμωτό ψωμί και 2 πιάτα που θα μαγειρέψει η ομάδα. Τελειώνει με γλυκό του κουταλιού για το οποίο φημίζεται η περιοχή. Τα πιάτα είναι διαφορετικά κάθε εποχή, καθώς γίνονται με εποχικές πρώτες ύλες.

Κόστος: 85 ευρώ το άτομο (με τσίπουρο και κρασί)

Βότανα – βασικές αρχές

Γνωριμία με τα βότανα & τη βοτανολογική παράδοση του Πηλίου.

  • Ημέρες: από Μάιο έως Σεπτέμβριο κατόπιν συνεννόησης
  • Διάρκεια : 1,5 ώρα
  • Άτομα: 4 έως 10

Περιγραφή: επίσκεψη στο περιβόλι Amanita, ξενάγηση στον κήπο, τις καλλιέργειες των βοτάνων & των αρωματικών φυτών. Παρουσίαση της μακραίωνης Πηλιορείτικης παράδοσης στη βοτανοθεραπεία, αλλά και τη χρήση βοτάνων στη μαγειρική. Βασικές αρχές ετοιμασίας παρασκευασμάτων με βότανα. Γευστική δοκιμή βοτανικών τσαγιών & συνοδευτικών.

Κόστος: 20 ευρώ/άτομο

Δείπνο από το χωράφι στο τραπέζι - Farm to table experience

Γνωριμία με την σπιτική Πηλιορείτικη ‘κουζίνα της φτώχειας’ με δείπνο ‘από το κτήμα στο τραπέζι’.

  • Ημέρες: από Μάιο έως Σεπτέμβριο κατόπιν συνεννόησης
  • Ώρα: 7:30 μ.μ.
  • Διάρκεια : 2 ώρες
  • Άτομα: 4 έως 10

Περιγραφή: Παρουσίαση των βασικών στοιχείων που συνθέτουν την παραδοσιακή σπιτική ‘κουζίνα της φτώχειας’ του Πηλίου, που χαρακτηρίζεται από την αφθονία των χόρτων, των άγριων μανιταριών, των ζαρζαβατικών και των φρούτων, καθώς και τη σχετική έλλειψη του κρέατος και των επεξεργασμένων τροφών.

Παρουσίαση και δοκιμή μερικών χαρακτηριστικών πιάτων της Πηλιορείτικης γαστρονομίας , όπως μαγειρεύονται ακόμη στα σπίτια και καταγράφονται στο βιβλίο μας ‘οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου – ιστορίες & μαγειρέματα στο Πήλιο’.

Το δείπνο περιλαμβάνει πιάτα (πρώτα, σαλάτα, 2 κυρίως, γλυκό) με προϊόντα άγριας συλλογής και δικής μας παραγωγής από το περιβόλι μας, ψωμί με προζύμι και τοπικό τυρί. Τα πιάτα είναι διαφορετικά ανά εποχή και μπορούν να συνοδευτούν με τοπικό βιολογικό κρασί (με έξτρα χρέωση).

Κόστος: 50 ευρώ το άτομο (χωρίς ποτό ή κρασί)

Γευσιγνωσία Ελαιολάδου

Μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στο βουνό των Κενταύρων γευσιγνωσίας ελαιολάδου με οδηγό τον Κωνσταντίνο Πατιστή, βιοκαλλιεργητή, παραγωγό ελαιολάδου και σεφ.

  • Ώρα έναρξης: 5.30μμ
  • Διάρκεια: 2-3 ώρες
  • Άτομα: 4 έως 10

Περιγραφή: Συνδυάζοντας τόσο γνώσεις της δημιουργίας και μεταποίησης του καρπού της ελιάς όσο και των χαρακτηριστικών του, ο ταξιδιώτης εμπλέκεται ενεργά σε ένα αστείρευτο γαϊτανάκι χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
Παράλληλα, το ταίριασμα του ελαιόλαδου με τοπικά εδέσματα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, καλούν κάθε επισκέπτη να αφεθεί στην ηρεμία της φύσης του Πηλίου και στην απογείωση των γευστικών του αισθήσεων.

Ολόκληρη η εμπειρία ξεδιπλώνεται στο περίπτερο του κήπου του ξενώνα μας  με θέα το καταγάλανο Αιγαίο.

Η Εμπειρία περιλαμβάνει:

  • Συζήτηση γύρω από την Ελιά και τους Μύθους της
  • Γευσιγνωσία  Ελαιολάδου και επίδειξη χρήσης στη καθημερινή διατροφή

Κόστος: 65 ευρώ/άτομο